Goedemorgen

Goedemorgen, Alweer een week geleden maakte ik een wandeling in Anloo. Ik was er jaren terug al eens geweest met een kennis uit Eext. Bij een plas ( Galgwanderveen/Braamsplas) die men een Pingoruïne noemt.  Een Pingo is een overblijfsel uit de laatste Weichsel ijstijd. Drenthe was toen nog een toendra. Een Pingo is ontstaan door een gesmolten “ijslens”. In Drenthe zijn diverse Pingoruïnes. Vlakbij Sellingen, poststruikenweg ( Groningen) is er trouwens ook een. Altijd een bijzondere plek dus een Pingo. Na een rondje om deze Pingo ben ik de gele route gaan volgen. Op deze route krijg je veel te zien van de grafcultuur. Grafheuvels, een urnenveld en natuurlijk een hunnebed. Maar ook een Pinetum ( al een idee wat dat is?) (tekst gaat verder onder de foto)
002

Eerst kom je langs de grafheuvels uit de brondtijd en de neolithicum, Uit de klokbekercultuur. Ongelooflijk dat het uit 2400-1900 v. Chr. stamt. Het zijn dan ook beschermde monumenten! ( tekst gaat verder onder de foto)
003

Daarna het mooie Evertsbos in. Mooie paden, naaldbomen, loofbomen en varens. Van het pad afgeweken om het onderduikershol van dichtbij te bezoeken. Jammer dat deze niet echt op de route ligt, mensen missen het nu mogelijk! Later weer teruggelopen, om de route te volgen. Een nieuw klaphek door om op de heide te komen, tussen de schapen. Het oude hek lag er nog. Een mooi paadje over de heide….maar ineens zag ik een geel paaltje aan de andere kant van het schapenhek. Omdat ik het hek niet wilde beschadigen ben ik langs het hek gelopen. Gelukkig kwam ik een houtenhek met wildrooster tegen, even lenig zijn en hop de route kon ik weer volgen.
005

Uiteindelijk kwam ik uit bij hunnebed D11. Met tussen de stenen vreemde briefjes.
( een latere wandeling kwam ik een man tegen die deze briefjes had gemaakt, de hunnebedden waren geen graven maar het waren gehouwen beelden, volgens hem….)
Mooie informatie borden bij het hunnebed trouwens! Viel mij trouwens op dat bij alle plekken, was er een brievenbusje te vinden met een informatie folder. ( Goed geregeld!)
( lees verder onder de foto’s)
009010

Vervolgens weer door met de gele route. Het Pinetum. Wist je al wat het was? Het is een verzameling coniferen. Het zijn er wel 400, van over heel de wereld. Erg leuk om ze zo bijelkaar te zien. Helaas hebben de bomen ook te lijden gehad onder de droogte. En ik denk dat het in het voorjaar nog mooier is. Maar zeer zeker ook een bezoek waard!
(Lees verder onder de foto’s)

Deze diashow vereist JavaScript.

Na een broodje op een bankje vlakbij de levensboom, weer de route vervolgd. Ik kwam uit bij het urnenveld. Het schijnt dat in de Late Bronstijd men op de hondsrug, urnenvelden maakten om de doden aan de aarde toe te vertrouwen. Deze begraafplaats doet dit sinds 2015 ook weer op ongeveer dezelfde manier. In kleine tumuli, omringt door kringgreppeltjes, kun je er een urn plaatsen. De tumuli zullen er altijd blijven en worden niet geruimd. Een prachtige plek! ( ook hier was een folder te vinden, de prijs voor een eeuwig plekje, viel mij reuze mee! maar dat ter zijde)
( lees verder onder de foto’s)

Deze diashow vereist JavaScript.

Vervolgens nog een mooie wandeling door het bos richting de parkeerplaats….het was een prachtige wandeling. Veel geleerd en veel gezien en ontdekt. Als je in de gelegenheid bent om deze wandeling eens te maken, zeker doen!

Voor nu een heel fijne dag allemaal.  ( hieronder nog wat foto’s van de wandeling)

Deze diashow vereist JavaScript.

 

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s